Damen i dammen

Ett försök till deckare

PROLOG

Regnet började ge med sig vid tiotiden på kvällen och den ljusnande himlen spred sitt milda sken över nejden. Det var mitt i sommaren, juli stod bakom hörnet, beredd att rycka in och avlösa juni.

Bilen framfördes med god fart på den håliga länsvägen. Dess förare och passagerare hade varit på väg hela dagen och det var inte utan att de kände av den långa färden. Skönt att snart vara framme vid resans mål. Men vad nu då? Ut från en byväg kom en motorcyklist farande. Ekipaget var nära att kollidera med den panikbromsande bilen. Utan att göra minsta åtgärd för att stanna drog motorcyklisten på gas och fortsatte i samma riktning som personbilen.

-Såg du? Vilken idiot, sa mannen vid ratten.

Kvinnan vid hans sida nickade instämmande.

-Kör ikapp honom, sa hon. Sådana som han ska ha en rejäl näsbränna…

Efter att förgäves ha försökt att komma ifatt motorcyklisten under de närmaste fem kilometerna gav bilisten upp. Dessutom närmade sig den avtagsväg, som paret i bilen skulle svänga in på.

-Det är meningslöst, sa mannen i bilen och slog av på gasen. Vi har inte en chans att hinna ifatt honom…

Mannen i bilen – vi kan kalla honom Anders för det hette han – utgick tydligen ifrån att det var en man, som framförde motorcykeln. Han blev därför förvånad när han upptäckte motorcykeln parkerad på busshållplatsen strax före den avtagsväg de skulle svänga in på och en person vid sidan av motorcykeln. De kurviga formerna avslöjade att det var en kvinna.

Anders bromsade in bilen och rullade fram i jämnhöjd med motorcykeln. Han vevade ned rutan och sa: Hej där. Det är till att ha väldigt bråttom förstår jag…

Det var då han upptäckte pistolen i hennes högra hand. -Vad i helvete, sa han genom den nedvevade rutan, lägg bort den där innan den går av…

-Anders, vad är det fråga om, viskade hans fru, som ännu inte hade upptäckt pistolen i kvinnans hand, eftersom sidostolpen vid vindrutan skymde sikten.

-Det står en dåre här ute och siktar på oss med en pistol, väste Anders samtidigt som han smög upp högerhanden mot växelspaken för att lägga in ettan. När han kände att växelläget hade gått in drog han på gasen för fullt och bilen tog ett jätteskutt framåt i en sprut av grus.

02. april 2014 av Bengt Mattsson
Kategorier: Minideckare | Kommentarer inaktiverade för Damen i dammen